Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

Adam

“En sevdiğim çocuk kitabı, uzak bir asteroid’den Dünya’ya gelen küçük bir prensle ilgiliydi. Uçağı kaza yapıp çöle düşen bir pilotla tanışıyordu. Küçük prens pilota pek çok şey öğretiyordu. En çok da sevgiyle ilgili şeyler. Babam her zaman küçük prens gibi olduğumu söylerdi. Ama Adam’la tanıştıktan sonra başından beri pilot olduğumu anladım.”

Adam filminin ilk repliği…


"Empati gösteriminin eksikliği büyük ihtimalle Asperger sendromunun en önemli fonksiyon bozukluğudur. AS’i olan bireyler sosyal etkileşimin en temel noktalarında zorluklar çeker, bunlar arkadaşlık kurmakta başarısızlık, diğerleriyle kendiliğinden gelişen ilgilerden ya da başarılardan zevk alma, sosyal ve duygusal karşılıklılık eksikliği, ve göz teması, yüz ifadesi, duruş, ve el hareketleri gibi sözel olmayan davranış eksiklikleridir.
Otistiklerin aksine AS’li insanlar genellikle kendi içlerine kapanık değildir, beceriksizce de olsa başkalarına yaklaşırlar, örneğin favori konuları hakkında tek yanlı, uzun soluklu bir konuşmaya başlarlar ama dinleyicilerinin sıkılma ya da bir an önce oradan ayrılma gibi tepkilerinin ve duygularının belirtilerinin farkına varmazlar. Bu sosyal beceriksizlik "aktif ama garip" olarak adlandırılmıştır. Sosyal etkileşime uygun olarak tepki vermekte bu başarısızlık başkalarının duygularını önemsememe gibi görülebilir ve hassas olmadıkları kanısına varılabilir. AS’li çocukların bilişsel yetileri sıklıkla laboratuar ortamında sosyal normları anlamalarına izin verir,yani başkalarının duyguları hakkında teorik bilgileri anladıklarını gösterebilirler ama gerçek yaşamlarında bu bilgilerini kullanarak davranmakta zorluk çekerler. AS’li kişiler sosyal etkileşimi gözleyerek yaptıkları analizle katı davranışsal ilkeler kurabilir ve bunları beceriksizce, katı ve sosyal yönden naif bir şekilde uygulayabilirler, örneğin zorla göz teması kurmak gibi. Arkadaşlık için çocuklukta duyulan arzular, başarısız sosyal karşılaşmalar sonucu körelebilir.
AS’li bireylerin şiddet içeren ve suç oluşturan davranışlara meyilli olmaları varsayımı incelenmiş ve verilerle desteklenmediği bulunmuştur. Çok sayıda kanıt, AS’li çocukların suç işlemekten çok mağdur olduklarını göstermektedir.

Wikipedi"

Adam asperger sendoromlu çok zeki bir mühendistir. Günün birinde babası ölür ve yan komşu olarak Beth taşınır. Adam'ın farklılığı Beth'i etkiler.. Beraber olmaya başlarlar bir süre sonra, yalnız Adam ona çok fazla bağlanmıştır, bu bağlanış aşktan öte gerekliliği getirdiği için Beth yollarını ayırır...

Film asperger sendromuna güzel bir bakış açısı sağlıyor. Sendromun kendisi gibi dürüst ve yalın. En beğendiğim olayı ise klasik romantik filmlerdeki gibi bitmeyişi. Gerçek hayatla bağlantılı bir nevi.
Karakterler yollarını ayırıp, ayrı ayrı birbirlerini düşünürler ama kendi hayatlarına bakarlar.
Adam Beth'den çok şey öğrenir, Beth'de Adamdan...
İlk replik gibi pilotur hep başından beri.

Bu filmi izleyince bende kendimin pilot olduğumu gördüm.
Ve Beth'i iyi anladım. Hemde çok çok iyi...

Çok gerçekçi ve huzur dolu bir film izlemek istiyorsanız tavsiye ederim..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder